• 1
 
Wij zijn Soesterhof, een nieuwe buurt. De afgelopen jaren hebben we als bewoners hard nagedacht over hoe onze ideale buurt eruit ziet, en nu is die droom werkelijkheid geworden. Onze locatie: de Wagenwerkplaats in Amersfoort, tussen het Soesterkwartier en het spoor.

Het bouwen hebben we zo energieneutraal en duurzaam mogelijk gedaan. Dat betekende onder meer: milieuvriendelijke materialen gebruiken en zo zuinig mogelijk omgaan met energie. Onze huizen hebben een speciale 'schil': dikke buitenmuren die erg goed isoleren. Ook sociale duurzaamheid vinden we belangrijk. Behalve particuliere tuinen leggen we ook een collectieve tuin aan, om het onderlinge contact te bevorderen.

 

Van de bewoners, voor de bewoners

Onze vereniging bestaat uit enkele tientallen leden. Elke maand komen we minstens één keer bijeen om door te spreken hoe het ervoor staat met het project en wat er nog moet gebeuren. Op het technische werk na hebben we vrijwel alles zelf uitgedacht en vormgegeven.

Een proces van duizenden kleine en grote keuzes, maar... het resultaat mag er zijn! De oplevering is in december 2020 begonnen. In februari 2021 zijn de laatste huizen opgeleverd.

 

Huur- en koopwoningen

We hebben 42 woningen gebouwd. 30 daarvan zijn koopwoningen. Sommigen van ons zijn huurders: in samenwerking met woningcorporatie Omnia hebben we 12 sociale huurwoningen gerealiseerd - 8 grondgebonden woningen en 4 appartementen. Mocht je nog interesse hebben: alle woningen zijn uiteraard bezet, en er is een wachtlijst voor het geval er op termijn een woning vrijkomt. 

 

We zijn in goed gezelschap

We doen veel op eigen kracht, maar konden natuurlijk niet alles zelf. Het technische werk, zoals bouwtekeningen maken en bouwen, hebben we overgelaten aan architect Archi3o en aan onze aannemer Van Bekkum. Verder hebben we van de provincie Utrecht subsidie gekregen voor bloemenzaad, en om gierzwaluwkasten in onze gevels te bouwen. We zijn begeleid door iemand die vaker dit soort zogeheten CPO-projecten begeleidt: Katja van der Valk van Building Community.