• 1
 
Soesterhof is een nieuwe buurt, bedacht en vormgegeven door ons, een groep toekomstige bewoners. Die buurt willen we bouwen op de Wagenwerkplaats in Amersfoort, tussen het Soesterkwartier en het spoor.

We gaan architectonisch bijzondere huizen bouwen, die goed aansluiten op de omgeving. Dat bouwen willen we zo energieneutraal en duurzaam mogelijk doen. Dat betekent onder meer: milieuvriendelijke materialen gebruiken en zo zuinig mogelijk omgaan met energie. Ook sociale duurzaamheid vinden we belangrijk. Zo willen we naast particuliere tuinen ook een collectieve tuin, om het onderlinge contact te bevorderen.

 

Van de bewoners, voor de bewoners

Onze vereniging Soesterhof bestaat uit enkele tientallen leden. Iedere twee weken komen we bijeen om door te spreken hoe het ervoor staat met het project en wat er nog moet gebeuren. Tussendoor komen we samen in werkgroepen, waarin we delen van het project voor onze rekening nemen.

Lidmaatschap is een voorwaarde om in Soesterhof te kunnen wonen - we verwachten van iedere bewoner dat hij deelneemt aan het proces. Lid zijn is overigens erg leuk, al is het maar omdat je als lid kunt meebepalen hoe je eigen huis en buurt eruit komen te zien.

 

Huur- en koopwoningen

We gaan 42 woningen bouwen. 30 daarvan zijn koopwoningen, met prijzen tussen ongeveer 250.000 en 400.000 euro. Huren kan ook: in samenwerking met woningcorporatie Omnia gaan we 12 sociale huurwoningen realiseren - 8 grondgebonden woningen en 4 appartementen. Om in Soesterhof een woning te kunnen huren, moet je voldoen aan de inkomenstoets voor sociale huurwoningen.

 

We zijn in goed gezelschap

We doen veel op eigen kracht, maar kunnen natuurlijk niet alles zelf. Daarom werken we sinds 2015 samen met architectenbureau Archi3o, dat helpt om onze ideeën om te zetten in plannen en onze droom werkelijkheid te maken. Inmiddels hebben we voor alle woningen een ontwerp klaar. 

De grond kopen we van de NS. Eind 2016 hebben we een koopovereenkomst gesloten. Op het moment dat wij gaan bouwen, zal de grond van eigenaar wisselen.