• 1
 
Soesterhof is een nieuwe buurt in aanbouw. Hij is bedacht en vormgegeven door ons, een groep toekomstige bewoners. We gaan bouwen op de Wagenwerkplaats in Amersfoort, tussen het Soesterkwartier en het spoor.

Onze huizen worden architectonisch bijzonder, en gaan goed aansluiten op de omgeving. Het bouwen doen we zo energieneutraal en duurzaam mogelijk. Dat betekent onder meer: milieuvriendelijke materialen gebruiken en zo zuinig mogelijk omgaan met energie. Zo krijgen onze huizen een speciale 'schil': dikke buitenmuren die erg goed isoleren. Ook sociale duurzaamheid vinden we belangrijk. Behalve particuliere tuinen leggen we ook een collectieve tuin aan, om het onderlinge contact te bevorderen.

 

Van de bewoners, voor de bewoners

Onze vereniging Soesterhof bestaat uit enkele tientallen leden. Iedere twee weken komen we bijeen om door te spreken hoe het ervoor staat met het project en wat er nog moet gebeuren. Tussendoor komen we samen in werkgroepen, waarin we delen van het project voor onze rekening nemen.

Lidmaatschap is een voorwaarde om in Soesterhof te kunnen wonen - we verwachten van iedere bewoner dat hij deelneemt aan het proces. Lid zijn is overigens erg leuk, al is het maar omdat je als lid kunt meebepalen hoe je eigen huis en buurt eruit komen te zien.

 

Huur- en koopwoningen

We gaan 42 woningen bouwen. 30 daarvan zijn koopwoningen, met prijzen tussen ongeveer 250.000 en 450.000 euro. Huren kan ook: in samenwerking met woningcorporatie Omnia realiseren we 12 sociale huurwoningen - 8 grondgebonden woningen en 4 appartementen. Om in Soesterhof een woning te kunnen huren, moet je voldoen aan de inkomenstoets voor sociale huurwoningen.

 

We zijn in goed gezelschap

We doen veel op eigen kracht, maar kunnen natuurlijk niet alles zelf. Daarom werken we samen met architectenbureau Archi3o en met de aannemer Van Bekkum.

De grond kopen we van de NS. Eind 2016 hebben we een koopovereenkomst gesloten. Op het moment dat wij gaan bouwen, wisselt de grond van eigenaar.