• 1
 
Soesterhof is een nieuwe buurt, bedacht en vormgegeven door ons, een groep toekomstige bewoners. Die buurt willen we bouwen op de Wagenwerkplaats in Amersfoort, tussen het Soesterkwartier en het spoor.

We willen architectonisch bijzondere huizen bouwen, die goed aansluiten op de omgeving. Dat bouwen willen we zo energieneutraal en duurzaam mogelijk doen. Dat betekent onder meer: milieuvriendelijke materialen gebruiken en zo zuinig mogelijk omgaan met energie. Ook sociale duurzaamheid vinden we belangrijk. Zo willen we naast particuliere tuinen ook een collectieve tuin, om het onderlinge contact te bevorderen.

 

Van de bewoners, voor de bewoners

Onze vereniging Soesterhof bestaat nu uit enkele tientallen leden. Iedere maand komen we twee keer bijeen om door te spreken hoe het ervoor staat met het project en wat er nog moet gebeuren. Tussendoor komen we samen in werkgroepen, waarin we delen van het project voor onze rekening nemen.

Lidmaatschap is een voorwaarde om in Soesterhof te kunnen wonen - we verwachten van iedere bewoner dat hij deelneemt aan het proces. Lid zijn is trouwens erg leuk, al is het maar omdat je als lid kunt meebepalen hoe je eigen huis en buurt eruit komen te zien.

 

Huur- en koopwoningen

We zijn van plan om uiteindelijk zo’n 40 woningen te bouwen. De meerderheid daarvan zal bestaan uit koopwoningen van tussen ongeveer 200.000 en 400.000 euro. Huren kan ook: in samenwerking met een woningcorporatie willen we een aantal sociale huurwoningen realiseren. We onderzoeken momenteel hoe we de financiering daarvan rond kunnen krijgen. Om in Soesterhof een woning te kunnen huren, moet je wel voldoen aan de inkomenstoets voor sociale huurwoningen.

 

We zijn in goed gezelschap

We doen veel op eigen kracht, maar kunnen natuurlijk niet álles zelf. Daarom werken we sinds 2015 samen met architectenbureau Archi3o, dat ons gaat helpen om onze ideeën om te zetten in plannen en onze droom werkelijkheid te maken.

De grond kopen we van de NS. Eind 2016 hebben beide partijen een koopovereenkomst gesloten. Op het moment dat wij gaan bouwen, zal de grond van eigenaar wisselen.